Het Keerpunt jubileumboek
Het Keerpunt is één van de veertien Nederlandse justitiële jeugdinrichtingen voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. Het heeft zowel opvang- als behandelafdelingen. De behandelafdelingen kennen een gesloten en een open variant. Designbureau Stoere Binken Design ontwerpt het jubileumboek dat is uitgegeven ter gelegenheid van de capaciteitsuitbreiding, de vernieuwbouw en de officiële heringebruikname.
Het Keerpunt: vakinternaat sinds 1911
De oorsprong van het voormalige ‘Huize St. Joseph’ dateert van begin vorige eeuw, van 18 mei 1911 om precies te zijn. Een gebouw met als doel ‘de zorg voor verlaten, hulpbehoevende of verwaarloosde mannelijke personen van elke leeftijd, in het bijzonder de duurzame verzorging van minderjarigen in of buiten gestichten’.
Het Keerpunt is in 1984 opgericht als onderdeel van de Stichting Jeugdzorg St. Joseph. Het is nu een particuliere jeugdinrichting voor opvang en behandeling.
Storytelling
1 boek, 2 ingangen naar Het Keerpunt
Justitiële jeugdinrichting Het Keerpunt is een gevangenis. Jongeren zitten hier opgesloten en dat beklemmende gevoel willen we met het ontwerp van het jubileumboek vangen. Daarom hebben we ook de schuine strepen van de Politie branding geleend.
In de borst van het boek slaan twee harten:
- Mensen: bewoners en de werkwijze
- Gebouw: verbouwing en de organisatie
We hebben het boek zo vormgegeven dat het letterlijk twee ingangen heeft van waaruit je de verhaallijnen kunt lezen. Je moet het boek hiervoor fysiek omkeren. De beide ingangen treffen op elkaar in het midden op de gestreepte “Keerpunt” pagina.
Dit is de kern van de storytelling en tevens een metafoor voor het ‘keerpunt’ in het leven van de jongeren.
2 papiersoorten met een eigen karakter
Om de tweedeling te versterken zijn beide ‘ingangen’ gedrukt op verschillende papiersoorten om het gevoel te onderstrepen:
De ingang van het ‘gebouw’ is gedrukt op ongestreken papier, wat het een ruwer en stoffiger karakter geeft.
De ingang van de ‘mensen’ is gedrukt op glad papier om het meer kleurcontrast en scherpte in de details te geven.
Alle boeken
Jubileumboek hardcover omslag met een open rug
Normaal gesproken zit het boekblok verwerkt in een hardcover omslag met een gesloten rug. Daarop staat de titel en auteur van het jubileumboek.
Wij hebben deze bewust weggelaten om een directe inkijk te geven in de inhoud van het boek. De kleuren, het papier, het bindgaren. Alles is zichtbaar om het boek een fragiele emotie mee te geven. Als cover hebben we zwarte kartonnen platten gebruikt om het een harde uitstraling te geven.
Stoere Binken Design overstijgt het alledaagse
Met haar eigenzinnige, onconventionele scheppingsdrang overstijgt Stoere Binken Design het alledaagse. Want saai kan altijd nog.
Algemeen directeur
Respect voor privacy
In de briefing stond dat de jongeren vanwege privacy redenen niet herkenbaar mochten worden afgebeeld. Fotograaf Philip Driessen, verantwoordelijk voor de foto’s van de jongeren, heeft een proefserie geschoten die we aan de klant hebben voorgelegd. Eigenwijs als hij is heeft hij de jongeren toch herkenbaar gefotografeerd, maar op een manier dat je de geschiedenis achter deze jonge delinquenten amper kunt voorstellen. De foto’s kwamen zo goed aan dat Het Keerpunt aan alle jongeren en hun ouders schriftelijke toestemming heeft gevraagd om hun foto’s te mogen gebruiken. En met succes want dit geeft het jubileumboek uiteindelijk een veel meer persoonlijke, open en vooral positieve uitstraling.
Fotografie
Limited edition bewaardoos
Als kers op de taart hebben we een limited edition bewaardoos ontworpen voor de VIP’s. Het zwarte karton dat we gebruikt hebben is feitelijk het basismateriaal voor hardcover boeken. Normaal gesproken worden die omplakt met drukwerk, maar wij hebben het ruwe materiaal gebruikt om het ruwe karakter en persoonlijkheid van de bewoners te onderstrepen.
Het Keerpunt initialen
Uit de voorkant van de bewaardoos hebben we de initialen KP (KeerPunt) gestanst. Dit geeft je een kleine inkijk in het boek, alsof je door de tralies van een cel kijkt. Als het boek in de bewaardoos zit, dan sluit de omslag daar exact op aan en lijkt het boekblok erin opgesloten te zijn. Dit symboliseert het gevoel dat de bewoners van Het Keerpunt hebben tijdens hun gevangenschap.
Verpakking
Hardcover nieuws direct in je mailbox
Mogen wij je inspireren met meer stoere project cases en informatieve blogs? Meld je dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief. Je e-mailadres is bij ons in veilige handen. Wij spammen nooit en we versturen alleen nieuwsbrieven als we werkelijk iets spannends aan jou te melden hebben.
Privacybeleid